ARSO OBJAVIL RDEČ ALARM & KAJ POMENI ZVOK SIRENE

ARSO OBJAVIL RDEČ ALARM & KAJ POMENI ZVOK SIRENE

ARSO je za ponedeljek tudi za območje Bohinja izdal RDEČE OPOZORILO za nevarnost vetroloma in oranžno opozorilo za nevarnost poplav

“BUREN PREHOD VREMENSKE FRONTE V PONEDELJEK
Nad zahodnim Sredozemljem je nastalo ciklonsko območje, ki se bo v ponedeljek še poglobilo. Vremenska fronta bo v noči na torek prešla naše kraje. Kombinacija velikih razlik v zračnem tlaku in temperaturi ob sami vremenski fronti poganjata tudi premikanje zračnih mas, torej veter. Vetrovni stržen bo najmočnejši v ponedeljek pozno popoldne, zvečer in v noči na torek. Žal pričakujemo pojav obsežnejših vetrolomov, zato smo za nekatere dele države objavili rdečo stopnjo vremenske ogroženosti.” 

KAJ POMENI RDEČ ALARM ZA VETER?
Veter podira drevesa in lahko odkriva strehe. Promet je močno oviran. Možne so prekinitve v oskrbi z električno energijo. Gibanje na prostem je zelo oteženo in mestoma nevarno zaradi letečih predmetov.
Ostanite v varnih, zaprtih prostorih. Vrata in okna naj bodo zaprta. Na prostem obstaja možnost smrtno nevarnih poškodb. Ne vključujte se v promet, če res ni nujno potrebno. Spremljajte meteorološka obvestila in opozorila ter informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi. Akutalna obvestila lahko spremljate na spletnih straneh Agenecije RS za okolje

KAJ POMENI ZVOK SIRENE ZA JAVNO ALARMIRANJE?

Na tem mestu še nekaj o “gasilskih sirenah”. Večina ljudi še vedno misli, da so namenjene le gasilcem, da se zberejo, pa temu ni tako! Zvok siren danes zelo redko slišite, kadar pa ga pomeni, da stanje nikakor ni za podcenjevati. Decembra 2017 je bil na območju Bohinjske Bistrice sprožen znak za splošno nevarnost, ki pa ga je le redko kdo upošteval. Ljudje so hodili po opravkih, ki bi zagotovo lahko tudi kakšen dan počakali, nekateri so to kasneje tudi občutili (strešniki na glavi, kovinska kontrukcija za vratom, ujeti v vozilu pod podrtim drevjem ipd).

NA OBMOČJU BOHINJA IMAM DVA ALRMNA ZNAKA:
1. OPOZORILO NA NEVARNOST

enoličen zvok sirene, ki traja dve minuti, se uporabi za napoved bližajoče se nevarnosti visoke vode, požara, ekološke in drugih nesreč

2. NEPOSREDNA NEVARNOST
zavijajoč zvok sirene, ki traja eno minuto, se uporabi ob nevarnosti poplave, večjem požaru, radiološki in kemični nevarnosti, nevarnosti vojaškega napada ter ob drugih nevarnostih.

Če slišite zvok sirene spremljajte radijska in televizijska navodila o zaščitnih ukrepih ter ravnajte skladno z njimi!

Ob koncu nevarnosti se objavi enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund. Tak zvok lahko slišite tudi vsako 1. soboto v mesecu ob preizkusu siren.