Poplave meteorne vode 14.9.2015

Poplave meteorne vode 14.9.2015

14.9.2015 za marsikoga noč ni bila mirna. Po poročilu Agencije RS za okolje (Arso), so reke v zgornjem Posočju in na širšem območju Bohinja hitro naraščale, na izpostavljenih mestih pa  tudi poplavile. Ponekod je padlo tudi okoli 200 litrov dežja na kvadratni meter.

Zaradi ekstremnih padavin v zelo kratkem času, smo gasilci PGD Boh. Bistrica ob 20:06 na Ribčevem Lazu, iz prostorov Turističnega društva Bohinj (skupaj s delavci TD-ja) odstranili meteorno vodo in pomagali pri iznosu opreme in propagandnega materiala na varno.

Kasneje smo pričeli s sistematičnim pregledom vodotokov (stanje potoka Bistrica: vodostaj 180 cm in pretok 41 m³/s,  Bohinjsko jezero ob izlivu v Jezernico: vodostaj 231 cm, pretok 70,6 m³/s). Spremljali smo območja, kjer se ob takšni količini padavin pogosto pojavijo poplavljanja in ogrožajo prebivalce (predel Savice pred izlivom v Bohinjsko jezero, območje kampa Danica). Pregled območja in stanja vodostajev smo izvajali do 23:50, ko je začel nivo potoka Bistrica upadati, naraščanje Save Bohinjke pa se je ustalilo.

* Slika je simbolična! (proti poplavni sistem Občine Bohinj – prispevek in fotogalerija)