Tehnična in druga pomoč – Prečna ulica Boh. Bistrica

Tehnična in druga pomoč – Prečna ulica Boh. Bistrica

V torek, 11.11.2014 ob 9.14 so na Prečni ulici v Bohinjski Bistrici, gasilci PGD Bohinjska Bistrica odmašili zamašeno odtočno cev v kleti več stanovanskega objekta.

V RAZMISLEK

Kljub temu, da iz poročila o dogodku ni razbrati posebnosti, vseeno izpostavljamo, da smo gasilci res pripravljeni na pomoč ljudem. Zaradi malomarnosti (zelenjava v WC školjki, drugi odpadki odstranjeni preko WC školjke in odtokov ipd), ki se nakopičijo v odtočnih kanalih stanovanjskega bloka zagotovo terjajo ukrepanje lastnika oz. stanovalcev. Taka dela uspešno opravljajo za to pooblaščena podjetja (storitev seveda zaračunavajo) ali sam posameznik, ker mora zadevo očistiti. Zagotovo pa s tem ni ogroženo življenje in premoženje, ki bi terjal nujno posredovanje gasilcev. Malo kdo se ob tem zaveda, da moramo gasilci ob takem pozivu, ki je tretiran za nujnega, “takoj spustiti vse iz rok” oditi iz službe, od doma in ker smo osrednja gasilska enota zagotoviti izvoz najkasneje v 5 minutah. In vse to zato, ker je nekomu predaleč koš za smeti in se mu zdi WC školjka priročna? Dragi soobčani, radi vam pomagamo v nesreči, za vas smo tu, vendar ne izkoriščajte tega v druge namene!

Ob tem velja izpostaviti, da delo gasilcev oz. naše storitve lahko dobite tudi v nenujnih primerih, vendar jih je potrebno skladno s cenikom Gasilske zveze Slovenije plačati, saj s tem zagotavljamo, da dobimo prepotrebna sredstva za naš obstoj. Glede na dogovor se delo skuša realizirati v najkrajšem času, dnevu oz. po dogovoru, zagotovo pa ne v 5 min.

Malo za šalo ->Trenutno čakamo na nujen klic, da kdo ni uspel pravočasno razžagati ali scepti drv…

Zato na tem mestu vseeno ne bo odveč navesti, da je izkoriščanje gasilske pomoči lahko tudi kaznivo. Navajamo določila Kazenskega zakonika (Ur. l. RS št. 55/2008)

Zloraba znamenj za pomoč in nevarnost

309. člen

(1) Kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let.