Vaja tehnično reševanje 5.5.2018

Vaja tehnično reševanje 5.5.2018

Gasilci PGD Bohinjska Bistrica smo v soboto, 5.5.2018 izvedli vajo tehničnega reševanja. V prometni nesreči naj bi bil ukleščen voznik osebnega vozila, sopotnika pa je med prevračanjem vrglo iz vozila in je padel po strmi brežini. Na vajo smo se odpravili s HTRV-1 in GVC 16/25, zaradi številčne udeležbe pa smo morali tudi moštvo dodatno prevažati s kombijem. Gasilci so bili razdeljeni v 4 skupine po 5 gasilcev.
Vsaka skupina je morala ponoviti pravilen iznos poškodovanega iz vozila, stabilizirati vozilo v različnih položajih (med vajo smo ga premikali), razpirati z razpiralom ali cilindrom oz. razrezati določen del vozila glede na scenarij (na kolesih, boku, strehi, vstop skozi prtljažnik, armatura stisnila vozniku noge itd.)
Pri scenariju sovoznika, ki ga je odneslo iz vozila po brežini pa smo se zaradi strmega terena gasilci morali preko vrvi spustiti do ponesrečenega, ugotovili smo, da ne diha, zato je vsaka skupina začela z oživljanjem -masaža, dihalni balon in AED. Po uspešnem oživljanju je bil ponesrečenec nameščen v zajemalna nosila, nato pa v koritasta, kjer so ga s sistemom vrvi potegnili navzgor po brežini.

Za izvedbo vaje bi se radi zahvalili Neži Repinc in Gašperju Sodja, ki sta nam namenila vozilo za vajo ter Avtovleki Kuhar, ki nam neprestano pomaga s prevozom vozil za vajo in prostorom.