Vetrolom in poplave Bohinj 11. do 13. december 2017

Vetrolom in poplave Bohinj 11. do 13. december 2017

V ponedeljek, 11. decembra 2017 je Bohinj obiskal veter, kot ga še ni bilo. Lomil je drevesa, odkrival strehe, podiral kozolce, garaže itd. Temu je sledilo obilno deževje, ki je stopilo sneg in količina vode se je tako še povečala, zato so sledile obilne poplave. PGD Bohinjska Bistrica je prvi poziv prejela v ponedeljek ob 11:46, nato so si klici na pomoč sledili eden za drugim vse tri dni. Skupno je samo na območju PGD Bohinjska Bistrica (Ravne, Bohinjska Bistrica, Ribčev Laz in Ukanc) za pomoč zaprosilo na več kot 150 lokacijah,v Bohinju pa na več kot 250 lokacijah. Poleg tega je PGD Boh. Bistrica nudila pomoč tudi v nekaterih drugih vaseh Bohinja njihovim gasilskim društvom ter skušala v nočnih urah zagotavljali prevoznost (odstranjevanje dreves) glavne ceste Bled – Bohinj, proti Nemškemu Rovtu, proti Jereki, proti Ravnam in proti Ukancu. Celotno posredovanje je temeljilo predvsem na postavljanju prioritet in zagotavljanju pomoči najbolj ogroženim, saj vsem na enkrat pomoči nismo mogli nuditi.

V pomoč so nam prišli števili kolegi iz drugih občin, zato se na tem mestu zahvaljujemo poklicnim gasilcem GARS Jesenice, ki so že prvo noč okoli pol noči po umiritvi vetra prišli v Bohinj z gasilsko avtolestvijo, svojo pomoč so na to nudili še dva dni. Gasilcem iz občine Žirovnica – PGD Zabreznica, gasilcem iz občine Radovljica – PGD Radovljica, PGD Podnart, PGD Mošnje, PGD Hlebce in PGD Begunje, gasilcem iz občine Bled – PGD Ribno, PGD Mlino, PGD Selo, PGD Bohinjska Bela, PGD Zasip, gasilcem iz občine Gorje – PGD Gorje, PGD Podhom. Gorski reševalni službi Bohinj, ki nam je pomagala predvsem na najvišjih zgradbah, enoti Civilne zaščite Gorenjske za pomoč črpanje vode, in enoti Civilne zaščite Gorenjske za delo z dvigalom, krovcu Gregorju Koroščcu, ki se je odzval našemu klicu in podjetniku Igorju Omanu iz Cerkelj na Gorenjskem, ki je v Bohinj pripeljal svojo avto košaro. Zahvala tudi Hotelu Tripič, ki nam je zagotavljal prehrano, podjetju Aldia (intervencije.net), ki je sredi noči prilagodil sistem, da smo zaradi okvare ZARE sistema lahko ročno aktivirali gasilce.

Na koncu ne morem mimo svojih članov PGD Bohinjska Bistrica, ponovno ste pokazali svojo dobroto, strokovnost in tokrat ogromno vzdržljivost – hvala.

Kljub vsej resnični zahvali, pa bomo v prihodnje kot družba ali če želite še bolj konkretno – prebivalci Bistrice in drugih vasi morali nekaj spremeniti, spoznati kaj pomeni zvok sirene, obnoviti predvsem ZAVEST iz časov NNNP- “Nič nas ne sme presenetiti” in spremeniti miselnost delovno sposobnega prebivalstva ter pričeti delati tudi na samozaščiti, otrokom izmed vseh krožkov izbrati tudi gasilskega, saj si lahko pomagamo le družba kot celota. Do spremembe miselnosti družbe pa malo v razmislek – BOJTE SE POTRESA!

Nekaj fotografij iz posredovanje je objavljenih v fotogaleriji >>>tukaj<<

Silvo Režek
POVELJNIK